8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Εφαρμογών

O Τομέας Μαθηματικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου οργανώνει το 8ο Συνέδριο Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Εφαρμογών (29 - 31 Μαΐου 2008) στη μνήμη του αείμνηστου Χ. Παπακυριακόπουλου. Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός Χρίστος Παπακυριακόπουλος, διετέλεσε μεταξύ άλλων Μέλος του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών του Πρίνστον και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

papakiriakopoulos

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (1914 – 1976)

Ο Χρίστος Παπακυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1914 και πέθανε στη Ν. Υόρκη το 1976. Ο Χρίστος Παπακυριακόπουλος άρχισε τις σπουδές του στο Ε.Μ.Π. (1933-1935), όπου γνώρισε τον Ν. Κριτικό. Η γνωριμία αυτή ώθησε τον «εν δυνάμει» μαθηματικό Χ. Παπακυριακόπουλο να μεταγραφεί στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια και επηρεασμένος από το δάσκαλό του Ν. Κριτικό ασχολήθηκε με την έρευνα και συνέγραψε δύο εργασίες «Περί μιας δείκτριας των επιπέδων κλειστών καμπύλων του Jordan» και «Περί μιας αποδείξεως του θεωρήματος του Jordan», που δημοσιεύτηκαν στο Δελτίο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (1938). Το 1943 υπέβαλλε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την πρώτη στην ιστορία του διδακτορική διατριβή στην Τοπολογία και αναγορεύτηκε διδάκτωρ με εισηγητή τον Π. Ζερβό και σύμβουλο τον Ν. Κριτικό. Ο Παπακυριακόπουλος εργάστηκε ως επιμελητής στο Ε.Μ.Π., απ’ όπου παραιτήθηκε το 1946. Το 1949 άρχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον/Η.Π.Α., όπου, εκτός από μια σύντομη διακοπή, παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Οι επιστημονικές του εργασίες διακρίνονται για τις εμπνεύσεις και την αρτιότητά τους. Η πρόοδος του ερευνητικού του έργου, με επακόλουθο την εργασία του «Για τα πέρατα των κομβικών ομάδων (1955)» συνετέλεσαν στην εκλογή του ως μέλους του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών του Πρίνστον. Ως το 1957 δημοσίευσε άλλες τρεις σημαντικές εργασίες, μία από τις οποίες («Για το Λήμμα του Dehn και την ασφαιρικότητα των πόλων») την αφιέρωσε στον καθηγητή Ν. Κριτικό. Το 1962 ονομάστηκε Senior Research Mathematician και το 1964 τιμήθηκε από την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία με το βραβείο Vehlen για τη Γεωμετρία, όταν αυτό δόθηκε για πρώτη φορά. Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον τον τίμησε σε ειδική τελετή το 1976 και δημοσίευσε τα ερευνητικά του αποτελέσματα καθώς και εκείνα που δεν είχαν ακόμη δημοσιευτεί. Η τελευταία μελέτη του, που δημοσιεύτηκε πριν από το θάνατό του, έχει τον τίτλο «Κόμβοι, ομάδες και τρισδιάστατες πολλαπλότητες (1975)».

Ο Παπακυριακόπουλος τιμήθηκε από διάφορα Ιδρύματα και στην Ελλάδα. Εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Μαθηματική Εταιρεία του αφιέρωσε τον 18ο Τόμο (1977) του Δελτίου της και το 7ο Βαλκανικό Συνέδριο των Μαθηματικών (Αθήνα 1983).